Павел Панов, който си отиде от  този свят вчера, наистина

...
Павел Панов, който си отиде от  този свят вчера, наистина
Коментари Харесай

Да си спомним за Павел Панов - герой и мъченик срещу Аякс

Павел Панов, който си отиде от  този свят през вчерашния ден, в действителност беше легенда на българския футбол. Пальо,  както го назоваха всички, има доста мощни мачове с екипа на Левски. Най-паметни обаче остават дуелите му в шампионата за Купата на УЕФА против Дуисбург, Аякс и Барселона през сезон 1975/76. В рубриката БЛИЦ Архив ще ги напомним на нашите читатели.


„ Сините ” преодоляват подлия немски отбор след 2:3 като посетители и 2:1 в София. Пальо бележи и двете попадения при загубата в Германия, когато на два пъти извежда своя тим в резултата. На реванша именитият футболист забива решаващия втори гол от дузпа в 81-ата минута за 2:1, което е задоволително Левски да отстрани Дуисбург и да продължи напред.

В идната фаза на шампионата е покосен и Аякс. В първата среща холандският исполин бие с 2:1. В ответния дуел „ сините ” печелят със същия резултат и се стига до продължения и дузпи. Два пъти прецизен е още веднъж Павката Панов. Той открива резултата в 33-ата минута, а през втората част Геелс изравнява. Само три минути по-късно обаче Пальо отново е в прегръдките на съотборниците си. При ударите от бялата точка именитият футболист не бърка. Това не вършат и останалите му съотборници, до момента в който Хелинг пропуща и Левски отстрани Аякс, достигайки до четвъртфиналите. Там  „ сините ” през март 1976 година мерят сили с още един гранд – Барселона.

На „ Камп Ноу ” домакините, водени от  Йохан Кройф, бият с 4:0, само че след две седмици на претъпкания до дупка Национален стадион в София Левски печели с неповторимото 5:4. И отново Павел Панов е воин. И отново два гола – забива първия, с който „ сините ” повеждат, и последния (от дузпа) – с който е реализирана забележителната победа.

Всъщност, Пальо показва класа в шампионата за Купата на УЕФА през сезон 1975/76 и в първите мачове, в които Левски преодолява турския Ескишехирспор. На своя земя „ сините ” газят с 3:0, а той забива второто попадение. На реванша в Турция след 14 дни българският тим е още по-убедителен – 4:1, а Панов отново е водач и отново е голмайстор, отбелязвайки във вратата на противника в 30-ата минута.

По този метод Пальо се трансформира в най-силния състезател на Левски в популярния за отбора европейски поход,  разписвайки се цели 9 пъти в шампионата (2 попадения против Ескишехир, 3 против Дуисбург, 2 против Аякс (голът му при рулетката на дузпите не се брои в статистиката) и 2 против Барселона).

Всъщност, той е голмайстор на България за всички времена в евротурнирите, където общо има 22 гола от 36 изиграни срещи!

През есента на 1977 година Павел Панов и Левски имат нова борба с Аякс, само че за разлика отпреди два сезона щастливи са холандците. Пальо обаче този път не е воин, а страдалец. На дуела в България кракът му е строшен и до края на сезона остава отвън игра.  „ Сините ” губят с 1:2 и на своя терен, и след две седмици във втория дуел, състоял се в Амстердам.


„ При счупването на десния ми гален всичко беше раздрано - ставна капсула, връзки на глезена... Наложи се интервенция, слагане на пирони. Проф. Димитър Шойлев ме оперира тогава. Възстановяването беше мъчно - 6-7 месеца. Аз се майтапех с професора: “Така ме закова, че се оправих! ” (смее се). Лека му пръст на проф. Шойлев, само че съм удовлетворен от интервенцията, той ме оправи ”, разказваше приживе Павел Панов.
БЛИЦ СПОРТ

Някои значими обстоятелства от кариерата му:
* Павел Панов е роден на 16 септември 1950 година в София, нападател.
* В „ А ” група има 309 мача (301 за Левски и 8 за Спартак) и 140 гола (135 за Левски и 5 за Спартак).
* Сезон 1976/77 - голмайстор на шампионата с 20 гола за Левски.
* Футболист №1 на България за 1977 година.
* Четирикратен първенец на България (1970, 1974,1977, 1979) и петкратен притежател на Купата на страната с Левски (1970, 1971, 1976, 1977, 1979).
* Има 36 мача и 22 гола в евротурнирите (рекорд за България): 9 мача и 3 гола за КЕШ, 13 мача с 9 гола за КНК и 14 мача с 10 гола за УЕФА.
* Легендарният нападател пази цветовете на България в 44 мача (7 като капитан) и осъществя 13 гола за отбора, с който взе участие на Световното състезание през 1974 в Германия, където играе в 3 мача. Последният му дуел за националния тим е на 6 юни 1979 година против Англия 0:3 в София.
* Европейски първенец през 1969 година с юношеския отбор на България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР